Om oss

Historia

År 1950 köper Gunnar Ljung en bit mark av Tranås kommun, med en dröm om att där kunna bedriva sin egen odling. Det blir startskottet för Ljungs Handelsträdgård. Två stycken växthus byggs och Gunnar börjar odla krukväxter och grönsaker som han erbjuder till blomster- och speceributiker i Tranås med omnejd. De kommande tolv åren byggs ytterligare tre växthus. Odlingen utökas och växthusen fylls sakta men säkert med blommor så som fresia, snittanemon, begonia och cyklamen. År 1980 tas verksamheten över av Gunnars söner, Jan och Lars. Jans fru Karin går in som delägare året därpå, och paret driver därefter handelsträdgården tillsammans i över 20 år. År 2004 övertar paret Jan Karlsson och Kerstin Paulsen företaget. Under deras tid avslutas grossistverksamheten helt och hållet då de istället väljer att satsa på att göra Ljungs Handelsträdgård till ett attraktivt besöksmål, bland annat genom att inreda ett av växthusen som en butik.

Idag

Idag ägs Ljungs Trädgård av Tina Hild-Källman, Suzanne Hild och Karin Gullberg. Vi känner ett stort ansvar i att försöka bevara den unika atmosfär och känsla som byggts upp i handelsträdgården genom åren. Att gå in i det gamla glasväxthuset som byggdes 1953, idag kallat "femman", för att insupa atmosfären och känna historiens vingslag är en upplevelse utöver det vanliga. Vi tror stenhårt på att trots att samhället förändrats drastiskt sedan starten 1950 så behövs det fortfarande ställen som Ljungs Trädgård. Nu mer än någonsin behövs dessa gröna oaser där vi kan fylla på vår energi.

De fem växthusen står kvar i original, och ger oss en total odlingsyta på ca 2200 kvm. Under sommarhalvåret utökas styrkan med odlingspersonal som hjälper oss att ta fram hundratusentals frodiga, tåliga och vackra vår- och sommarblommor. Butiksdelen i ett av växthusen har utökats och renoverats och vi är glada över att idag kunna erbjuda ett stort sortiment inredning, trädgårdstillbehör, krukväxter och utemöbler i vår butik, året runt. Vi har även en snittkyl med färska snittblommor och vi hjälper dig gärna med att binda personliga buketter. Uteavdelningen huserar träd, buskar, perenner, jord, utekrukor och trädgårdsredskap och allt som hör det härliga trädgårdslivet till. Trots närheten till stan, endast ett par minuter från Tranås centrum, är vår önskan att du hos oss ska finna lite lugn och ro, och samtidigt fylla på själen med en stor dos inspiration. Vi hoppas kunna erbjuda våra kunder en lugn stund av avkoppling i vacker och inspirerande miljö, med personlig service. Varmt välkommen till oss. Vi har öppet året runt!